Mijn gsm die ik aangekocht heb  voor de start? deze is namelijk ook in onze boekhouding ingebracht en mag ik dit geld terugstorten naar mijn privé rekening  (de factuur heeft jammer genoeg mijn btw nummer nog niet..

Dat mag, deze kan worden ingebracht als kosten voor de oprichting, zolang de prijs marktconform is, en er een bewijsstuk in de boekhouding zit,  geen probleem.

Mag ik dienstencheque ’s inbrengen, Er komt iemand om de 2 weken bij ons thuis poetsen.

NEEN, dienstencheques is een contract tussen een particulier en een poetsbedrijf om Privéruimten te poetsen, bovendien krijg je hier reeds een compensatie voor via de belastingsbrief. Laat een werknemer van dienstencheques ook nooit professioneel gebruikt ruimten poetsen!

Bij mijn werkgever heb ik een hospitalisatieverzekering ,naar het schijnt mag dit ook ingebracht worden, klopt dit? Dit wordt maandelijks van mijn loon afgehouden.

NEEN, dit een sociaal voordeel, de werkgever heeft reeds het recht op het inkosten te steken. Moest je dit zelf betalen dan mag je het wel met de vennootschap betalen, maar zolang een andere ( werkgever) betaald, is dit meestal nog altijd de goedkoopste oplossing. Weet wel de vennootschap mag het betalen, maar niet van zijn belastingen aftrekken.

Huur woning, mag ik de huur in kosten brengen?

Meestal NIET,  is de verhuurder een privé persoon? dan staat er meestal in het contract dat het inbrengen als beroepskosten verboden is. Als de verhuurder een BV(BA) is, kan je vragen om een addendum aan het contract toe te passen, waarin wordt vermeld hoeveel er voor de "beroepslokalen" is, wederom marktconforme huur is de regel 

Als ik eens op restaurant  ga met iemand ( ...) moet ik ook een factuur vragen? 

Factuur is niet nodig, kasticket is voldoende, ( Een ECHT kasticket samen met de betaling via rekening is een sterk bewijs). Zorg wel dat er een professioneel motief kan worden gegeven aan de reden van je restaurantbezoek.

Gewoon gaan eten is GEEN AFTREKBAAR RECHT, ook niet 1 of 2 x per jaar, dit is soms een fabeltje die ondernemers onderling vertellen. 

Samenzitten om agenda's te overlopen, besprekingen, kennismaking met leveranciers, een geste aan klanten door hen te bezoeken,.. je voelt dat dit in de ene sector makkelijker is dan in de andere sector. Documenteer dit samen met je agenda zo vorm je het beste bewijs.

Ik heb privé geld gegeven om de zaak op te starten, mag ik dit terugnemen?

JA, behalve wat je als 'kapitaal/eigen vermogen' bij de start er hebt ingebracht. Als je los daarvan geld hebt voorgeschoten, mag je dit terugnemen. dit wordt in de boekhouding verwerkt als een vordering aan de bestuurder in vakjargon "de rekening-courant"