De 40-Dagenregel in België

 

De 40-dagenregel is een belangrijke fiscale regeling in België die invloed heeft op de belastingvrije kilometervergoeding en of die kwalificieert als woon-werkverkeer of de meer lucratieve proffesionele dienstverplaatsing. Deze regel is relevant voor zowel werkgevers als werknemers/bedrijfsleiders en helpt bij het bepalen van de fiscale voordelen die verbonden zijn aan reiskostenvergoedingen.

Wat is de 40-Dagenregel?

De 40-dagenregel bepaalt of een werkplek als tijdelijk wordt beschouwd voor de fiscale behandeling van reiskostenvergoedingen. Volgens deze regel:

 • Tijdelijke Werkplek: Een werkplek wordt als tijdelijk beschouwd als u er minder dan 40 dagen per kalenderjaar naartoe reist.
 • Vaste Werkplek: Zodra u meer dan 40 dagen per kalenderjaar naar dezelfde werkplek reist, wordt deze werkplek als vast beschouwd.

Hoe Werkt de 40-Dagenregel?

 1. Documentatie en Administratie:

  • Het is cruciaal om nauwkeurig bij te houden hoeveel dagen u naar elke werkplek reist. Dit helpt om aan te tonen dat een werkplek tijdelijk is.
  • Werkgevers en werknemers moeten een gedetailleerd reisverslag bijhouden waarin de dagen en de bestemmingen duidelijk worden geregistreerd.
 2. Controle en Toepassing:

  • Als u gedurende minder dan 40 dagen in een kalenderjaar naar dezelfde werkplek reist, blijft deze werkplek tijdelijk en komt de reiskostenvergoeding in aanmerking voor belastingvrijstelling.
  • Zodra de 40-dagenlimiet wordt overschreden, wordt de werkplek als vast beschouwd en vervalt de belastingvrije status van de reiskostenvergoeding voor die werkplek.

Conclusie

De 40-dagenregel is een onderdeel van de fiscale regelgeving in België met betrekking tot kilometervergoeding  die geherkwalificeert wordt tot woon-werkverkeer. Door een goede administratie bij te houden en strategisch te plannen, kunnen zowel bedrijfsleiders als werknemers gebruik van de belastingvrije vergoedingen.