Restaurant/Café en BTW

Vormelijk:

  1. Geregistreerde kassa ( GKS): een wettelijke verplichting, tenzij je bereide gerechte verkoop nog lager is dan 25.000,00 ( excl. BTW) op jaar basis: ook voor publieke kantine, kok-aan-huis, cateringservice op locatie, kook in opdracht, eenmalige happening,...
  2. BTW bonnetjes vanaf het eerste bereide gerecht die je verkoopt: ook als je een een GKS hebt, altijd te gebruiken in geval van defect van de GKS.
  3. Dagontvangsten inschrijven per BTW tarief
  4. Bijhouden van een Kasboek
  5. Bijhouden van Z-totalen, betaalterminal-details, reservatieregistaties, al dan niet uitgevoerde offerte,... kortom alles. ( in principe zelf de "commande"- bon...)
  6. Foodtruck - Stand: Ambulante handelkaart kan vereist zijn.

 

Consumptie ter plaatse en catering: 12% of 21%

In de zaak iets eten of drinken, dan lever je een dienst, ongeacht hoe beperkt die dienst is, muziek spelen aan een foodtruck met 2 receptietafels is een dienst

  • 12% voor bereide gerechten: Een Steak, ijscoupe, Broodje ter plaatse, (gefrituurde) tapas, Bordje Salami/Kaas, ...;
  • 21% voor kant-en-klare snacks : Snoepreep, worstjes, Koeken, Proteine bar in de fitness-bar verbruikt ) en andere voedingsproducten zonder bereiding;
  • 21% voor alle dranken: frisdranken, koffie en alcohol, alcohol of niet alcoholische, warm of koud, smoothie of per fles,... maakt niet uit.

Take-away: 6% of 21%

  • 6% op  dranken, snecks, bereide gerechten op voorwaarde dat er geen enkele extra dienst (bv. bediening aan tafel, of serveren vanuit een buffet) bij geleverd wordt! Afgehaald, of geleverd, warm of koud, ter plaatse bereidt, maakt niet uit.
  • 21% voor alcoholische dranken en onverwerkte luxevoeding (bv. kreeft, Langoest, kaviaar, krab, oesters, truffel) 

 

Twijfel je aan het btw tarief? Of je al dan niet een verlaagd tarief kan toepassen? Pas dan standaard het hoogste btw tarief van dat land toe, op die manier kan er je niet verweten worden dat je niet de Belgische btw hebt afgedragen.


Horeca-diensten in het buitenland:

 

Als een belastingplichtige u vraagt om als zelfstandige Kok mee te gaan op een buitenlands event, foodtruck oover de grens

 

  1. Enkel diensten (Bereiden van gerechten gekocht door de klant):
    • Aan bedrijven
      • BTW verlegd
    • Aan particulieren
      • Plaatselijk BTW tarief op dienstprestaties, via de one-stop-shop regeling. Dit kan de Belgische Boekhouder

 

  1. Catering voeding (Bereiden van gerechten ter plaatse of met bediening, hoe gering ook, met zelf gekochte waren):
    • Aan bedrijven:
      • In professionele context: BTW verlegd
      • In privé context: plaatselijke BTW tarief op restaurantdiensten, in principe via bekendmaking als BTW belastingplichtig in het land waar de prestatie plaatsvindt (*)
    • Aan Particulieren:
      • In privé context: plaatselijke BTW tarief op restaurantdiensten, via de one stop shop regeling.

 

  1. Catering Drank (Dranken inclusief of  aangerekend door jouw bedrijf):
    • Aan bedrijven:
      • In professionele context: BTW verlegd
      • In privé context: plaatselijke BTW tarief op restaurantdiensten, in principe via bekendmaking als BTW belastingplichtig in het land waar de prestatie plaatsvindt (*)
    • Aan Particulieren:
      • In privé context: plaatselijke BTW tarief op restaurant drank diensten ( alcoholische niet alcoholisch etc…), via de one stop shop regeling.

 

  1. Enkel leveren van bereide gerechten/dranken (afzetten ‘in de frigo’ zonder aanwezig zijn bij regeneratie, zonder bediening):
    • Aan bedrijven
      • BTW verlegd
    • Aan particulieren
      • Plaatselijk BTW tarief op traiteurdiensten, via de one stop shop regeling.

 

  1. Als 1) en 4) samen vallen is het altijd 2) en 3) dus kunstmatige splitsen lukt niet. 


(*) In principe dien je voor dit soort dienst dus altijd een buitenlands (!) btw nummer aan te vragen: >> dure administratie, want buitenlandse boekhouder nodig, of een specialist EU..

 

  • Je kan riskeren ofwel bij vermoeden van privé sfeer, het correcte buitenlandse btw-tarief op nemen in uw OSS aangifte; dan is de correcte btw afgedragen, maar op een verkeerde manier ( cfr GKS débacle…)

 

  • Je kan bij de bestelling, duidelijk vragen aan wie er moeten worden gefactureerd, en als het een  bedrijf betreft, vragen om af te tekenen dat de afgenomen dienst, een onderdeel vormt van een 100% beroepsmatige dienstprestatie met levering, dan kun je stellen dat jij in principe nooit met situatie (*) in aanraking komt.

 
Kostengewijs:


Er zal waarschijnlijk standaard altijd een VAT refund procedure moeten gebeuren. (  tenzij je aankoopt in een land waar je ook een btw nummer (*) hebt..)  

Dit betekent één keer per jaar terugvordering van de opgelopen buitenlandse btw vragen in een speciale procedure.

 


1)           Er dient er daarvoor een factuur met btw-nummer te worden opgemaakt   een ticketje zal waarschijnlijk niet volstaan, afhankelijk van de striktheid van de buitenlandse administratie.

 

 

2)            Vraag daarom altijd een buitenlandse factuur met jouw Belgische btw nummer ( of je buitenlands btw nummer als bedoelt in punt (*)!

 

3)            Zorg dat van iedere factuur duidelijk is voor welk project ze gediend heeft, deze teruggaaf procedure is veel strenger!

 

Pragmatisch moet je ervan uitgaan, dat de buitenlandse btw recupereren niet zo evident zal zijn, voor jouw soort activiteit, zorg dus dat je in je verkoopmarge berekening rekening houdt dat de btw mogelijks ook als onderdeel van het hoofdkost bij jouw ten laste moet worden gedragen.

 

 

GKS gewijs:

 

Omzet behaalt in het buitenland moeten niet worden opgenomen in de GKS noch een btw-ticket, ik onthoud me over het antwoord of nog eventueel in het buitenland een bepaald administratief document zou moeten worden uitgereikt.

 

 

Op safe spelen?

 

Twijfel je aan het btw tarief? Of je al dan niet een verlaagd tarief kan toepassen? Pas dan standaard het hoogste btw tarief van dat land toe, op die manier kan er je niet verweten worden dat je niet de Belgische btw hebt afgedragen.

 

Vermeld ook in je bestelbon EN factuurvoorwaarden (aan bedrijven) dat jij ( als bedrijf) niet verantwoordelijk bent voor eventuele mismatch van btw tarieven of verleggingsregels. Op die manier kunnen ze jou niet verwijten dat er een lager btw tarief zou bestaan die je klant mislopen heeft.

 

https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_nl.htm#inline-nav-6