Mijn gsm die ik aangekocht heb  voor de start? Deze is namelijk ook in onze boekhouding ingebracht en mag ik dit geld terugstorten naar mijn privé rekening  (de factuur heeft jammer genoeg mijn btw nummer nog niet..

Dat mag, deze kan worden ingebracht als kosten voor de oprichting, zolang de prijs marktconform is, en er een bewijsstuk in de boekhouding zit,  geen probleem.

 

Mag ik dienstencheque ’s inbrengen, Er komt iemand om de 2 weken bij ons thuis poetsen.

NEEN, dienstencheques is een contract tussen een particulier en een poetsbedrijf om Privéruimten te poetsen, bovendien krijg je hier reeds een compensatie voor via de belastingbrief. Laat een werknemer van dienstencheques ook nooit professioneel gebruikt ruimten poetsen! Een dienstencheque zal in principe altijd minder duur zijn dan een facuur voor schoonmaak van prive lokalen in je boekhouding.

 

Bij mijn werkgever heb ik een hospitalisatieverzekering ,naar het schijnt mag dit ook ingebracht worden, klopt dit? Dit wordt maandelijks van mijn loon afgehouden.

NEEN, dit een sociaal voordeel, de werkgever heeft reeds het recht op het inkosten te steken. Moest je dit zelf betalen dan mag je het wel met de vennootschap betalen, maar zolang een andere ( werkgever) betaald, is dit meestal nog altijd de goedkoopste oplossing. Weet wel de vennootschap mag het betalen, maar niet van zijn belastingen aftrekken.

 

Huur woning, mag ik de huur in kosten brengen?

Meestal NIET,  is de verhuurder een privé persoon? dan staat er meestal in het contract dat het inbrengen als beroepskosten verboden is. Als de verhuurder een BV(BA) is, kan je vragen om een addendum aan het contract toe te passen, waarin wordt vermeld hoeveel er voor de "beroepslokalen" is, wederom marktconforme huur is de regel 

Mag je toch (een deel) inbrengen, dan dien je tegenwoordig een bijlage bij de aangifte te voegen. op straffe van verworpen uitgave bij ontbreken van bijlage.

 

Als ik eens op restaurant  ga met iemand ( ...) moet ik ook een factuur vragen? 

Factuur is niet nodig, kasticket is voldoende, ( Een ECHT kasticket samen met de betaling via rekening is een sterk bewijs). Zorg wel dat er een professioneel motief kan worden gegeven aan de reden van je restaurantbezoek.

Gewoon gaan eten is GEEN AFTREKBAAR RECHT, ook niet 1 of 2 x per jaar, dit is soms een fabeltje die ondernemers onderling vertellen. 

Samenzitten om agenda's te overlopen, besprekingen, kennismaking met leveranciers, een geste aan klanten door hen te bezoeken,.. je voelt dat dit in de ene sector makkelijker is dan in de andere sector. Documenteer dit samen met je agenda zo vorm je het beste bewijs.

 

Ik heb privé geld gegeven om de zaak op te starten, mag ik dit terugnemen?

JA, behalve wat je als 'kapitaal/eigen vermogen' bij de start er hebt ingebracht. Als je los daarvan geld hebt voorgeschoten, mag je dit terugnemen. dit wordt in de boekhouding verwerkt als een vordering aan de bestuurder in vakjargon "de rekening-courant"

 

In de excel op jullie website mbt de forfaitaire onkostenvergoeding staat ook een kolom voor km’s.  daar staat standaard 0,4170€/km ingevuld. Is dat het huidige bedrag? En kan ik dan elke maand het saldo van de vennootschap overschrijven? 

Je mag gerust het huidige kilometervergoeding bedrag gebruiken dit is ondertussen 0.4259 per km.Je mag dit iedere maand reeds overschrijven, woon werk verkeer mag je in dit systeem niet toepassen, daar dien je in principe 0.15 per kilometer van toepassing. Met de fiets kan je 0,35 per km krijgen.

OF ( de volgende methode mag je niet toepassen voor personenwagens)

Daarnaast kunnen we ook  alle kosten die je met de Camper afrekenen  volgens het werkelijk gebruik.

Stel totale km in 2024 voor beroepsmatig en woon-werk  16.000,00

Totale km                                                                            20.000,00

Totale kost                                                                          6.000                                                        

Je  kan dan 0.30 cent per km terugbetalen, eventueel min een reeds genomen voorschot.

Voor deze manier dien je dus naast een rittenadministratie ook al je onkosten bij te houden.

 

Maaltijdcheques mag ik, dacht ik, toekennen voor elke gewerkte dag: dat moet ik dan ook in een excel bijhouden of zijn dat beter gemiddelden? 

Dat is zeker een goede praktijk, we kunnen werken op basis van een vermoeden, gezien je normaal minstens op de openingsuren altijd aan het werk bent.

 

Wat de Camper betreft: facturen van onderhoud, tanken, verzekering … moeten er vanaf nu dus allemaal uit gehaald worden? 

Omdat we niet rechtsreeks de kosten aftrekken, mag dit niet als kost opgenomen worden in de boekhouding.

Ofwel houdt je alles in een mapje bij en maken we een extra comptabele afrekening, ofwel laat je de onkosten van een bepaald voertuig toch via de boekhouding registreren, wij zullen deze dan op de rekening courant verrekenen, op die manier zorg je er wel voor dat wij een volledig overzicht hebben over de kostprijs van je voertuig tov je kilometervergoeding. Zorg wel dat we duidelijk een onderscheid kunnen zien als er meerdere voertuigen zijn.

 

"Restaurantkosten zijn beroepskosten als je niet overdrijft" Restaurantkosten moeten gemaakt worden in kader van een beroepsrelatie, prive etentjes worden herleidt naar een voordeel in natura

Vermijd kindergerechten op de bon, zorg voor een match met je agenda zodat je kan aantonen met wie je in vergadering was, vennoten/bestuurders moeten soms ook even de agenda's samenleggen. weekend kan maar is zeker te motiveren. Bij klanten uit eten gaan is een wederdienst.

 

"5 geschenkbons van 25 euro uit een ketenwinkel vallen niet op" Zorg dat je kan aantonen waarom je een geschenk weggeeft.

het is economisch logischer om een plaatselijke winkel/ klant/relatie te steunen dan een keten waar je hoogstwaarschijnlijk niets aan hebt. Denk eens aan een cadeaubon van een restaurant..

"Ik ga op reis en mijn familie is een noodzakelijke kost omdat ik niet alleen kan gaan" Vreemden aan de vennootschap zijn geen kost voor de vennootschap, bovendien moet je ook voor je eigen uitgaven een onderscheid maken tussen wat is zakelijk en wat is plezier.

Sociale uitstap als er ook personeel is kan eventueel met vennootschapsgelden betaal worden, fiscale aftrekbaarheid is nog te evalueren in functie van..

 

"Zolang ik maar voor de auto van mijn vrouw en 3 kinderen een voordeel alle aard reken, is er geen probleem" Er is zoiets als de bezoldigingstheorie, het moet aannemelijk zijn dat de gemaakte kosten ter vergoeding van (extra) prestaties staant.

Kunnen je familieleden werkende vennoten /bestuurders zijn? Is het aannemelijk dat bepaalde klandizie een bepaalde wagen verwacht? Mensen krijgen soms vertrouwen door status symbolen, terwijl dat voor anderen kan afschrikken.

 

"Ik koop dat appartement aan de zee voor de meerwaarde" De meerwaarde-theorie wordt vaak door prikt..

Waarom niet hefbomen op je investering? vakantieverhuur = btw aftrek + alle butlerdienst regelen via een agence! je zit toch zelf niet continu in dat appartement?