De "geneugten van het ondernemerschap"..

 

Laat ons duidelijk zijn, voor niets gaat in België de zon op!

tenzij je het wat slim aanpakt :)

 

Wenst u een kost/investering fiscaal in te brengen moet er steeds een link zijn met het doel van de vennootschap om winst te maken. Privé uitgaven die niet binnen een wettelijke gedefinieerd extra-legaal kader vallen zijn daarom altijd voor de volledige kostprijs inclusief taksen als voordeel alle aard op te nemen.

 

Soms is het noodzakelijk om een opdeling te maken tussen de verhouding beroepskost en prive-voordeel.

 

Veel voorkomende misvattingen

"Restaurantkosten zijn beroepskosten als je niet overdrijft" Restaurantkosten moeten gemaakt worden in kader van een beroepsrelatie, prive etentjes worden herleidt naar een voordeel in natura

Vermijd kindergerechten op de bon, zorg voor een match met je agenda zodat je kan aantonen met wie je in vergadering was, vennoten/bestuurders moeten soms ook even de agenda's samenleggen. weekend kan maar is zeker te motiveren. Bij klanten uit eten gaan is een wederdienst.

"5 geschenkbons van 25 euro uit een ketenwinkel vallen niet op" Zorg dat je kan aantonen waarom je een geschenk weggeeft.

het is economisch logischer om een plaatselijke winkel/ klant/relatie te steunen dan een keten waar je hoogstwaarschijnlijk niets aan hebt. Denk eens aan een cadeaubon van een restaurant..

"Ik ga op reis en mijn familie is een noodzakelijke kost omdat ik niet alleen kan gaan" Vreemden aan de vennootschap zijn geen kost voor de vennootschap, bovendien moet je ook voor je eigen uitgaven een onderscheid maken tussen wat is zakelijk en wat is plezier.

sociale uitstap als er ook personeel is kan eventueel met vennootschapsgelden betaal worden, fiscale aftrekbaarheid is nog te evalueren in functie van..

"Zolang ik maar voor de auto van mijn vrouw en 3 kinderen een voordeel alle aard reken, is er geen probleem" Er is zoiets als de bezoldigingstheorie, het moet aannemelijk zijn dat de gemaakte kosten ter vergoeding van (extra) prestaties staant.

Kunnen je familieleden werkende vennoten /bestuurders zijn? Is het aannemelijk dat bepaalde klandizie een bepaalde wagen verwacht? Mensen krijgen soms vertrouwen door status symbolen, terwijl dat voor anderen kan afschrikken.

"Ik koop dat appartement aan de zee voor de meerwaarde" De meerwaarde theorie wordt vaak door prikt..

Waarom niet hefbomen op je investering? vakantieverhuur = btw aftrek + alle butlerdienst regelen via een agence! je zit toch zelf niet continu in dat appartement?