Relatiegeschenken

 

Het is leuker van te geven dan te krijgen, is het oude gezegde . je versterkt je klantenrelatie, zo denkt de klant aan jouw en ontstaat er meestal een nieuw aanknopingspunt om omzet te verkrijgen

relatiegeschenken zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar als ze een waarde hebben van minder dan € 125 (excl. btw)

 

 

Een voorbeeld: Als jij je klant een cadeau geeft van € 30, dan mag je daarvan € 15 aftrekken van je belastbaar inkomen. Word jij in je eenmanszaak belast in de personenbelastingen , dan recupereer je tot netto dus eigenlijk € 7,50 van deze aankoop door minder belastingen te betalen en ook nog een korting op je sociale bijdragen!

Heb je een vennootschap, dan recupereer je via de vennootschapsbelasting tot 35% van deze € 15.

Relatiegeschenken >€ 125 zijn 100% aftrekbaar van de belastingen

Relatiegeschenken met een hogere waarde dan de vooropgestelde € 125 zijn voor 100% fiscaal aftrekbaar van je belastingen. omdat dit eingelijk geen cadeau is.

Deze relatiegeschenken worden gezien als een voordeel alle aard of voordeel in natura (VAA) voor de ontvanger, en dus moet jouw klant daar zelf ook belastingen op betalen.!

Voor deze klantgeschenken moet er een fiscale fiche ‘281.50’ opstellen, en de klant moet deze opnemen in de eigen belastingaangifte. Jij mag de kost dan wel voor 100% aftrekken, maar jouw klant zit meestal niet te wachten verhoging van zijn eigen belastingen ten gevolge van een geschenk

Blijf dus onder de grens van € 125, of waarschuw je zakenrelatie over de fiscale gevolgen.

Het geschenk aan een koppel geven, opent wat marge op deze regel.

Licht je boekhouder in als je de genieter wenst aan te wijzen zodat er een fiche 281.50 kan opgemaakt worden.

 

Een relatiegeschenk in het buitenland 

Als je een relatiegeschenk tijdens een zakenreis in het buitenland geeft, dan is het wel voor 100% aftrekbaar.

Ongeacht de waarde en ongeacht waar je het geschenk hebt aangekocht. Ga je toevallig op zakenreis met een klant of leverancier? Dan is dit het moment om je relatiegeschenk af te geven, ook als de waarde meer is dan € 125. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat jullie beiden in het buitenland waren, Dit is is natuurlijk wel een rode lap op een stier bij een fiscale controle.

Wat met de btw?

Als de waarde van je klantgeschenk minder is dan € 49,99 (excl. btw), dan is de btw op een cadeau integraal aftrekbaar, en dat voor maximum 1 relatiegeschenk per klant per jaar. Je houdt dus best een lijst bij van klanten aan wie je een relatiegeschenk hebt gegeven, of noteer je klantreferentie bij het boekhoudkundig stuk.

Is de waarde van je relatiegeschenk hoger dan € 49,99? Dan betaal je wel btw. Deze btw mag je wel bij de aankoopprijs optellen, en mee inbrengen in je belastingen. 

 

 Op tabaksprodukten  en sterke dranken ( >21% Alcohol) recupereer je nooit btw! Een fles wijn is dus een beter geschenk dan een fles Whiskey.

Geen geschenk, maar "Reclame"?

Laat je je logo drukken of graveren op geschenkjes om ze aan je klanten te geven? Dan wordt je geschenk plots publiciteit!

Promotiemateriaal is 100% fiscaal aftrekbaar en ook de btw recupereer je integraal. Ten minste, als het product een beperkte waarde heeft, onder het ruime publiek wordt verspreid en je bedrijfsnaam of logo er onuitwisbaar op staan.

Let op! verbruiksartikelen zoals wijn en pralines, parfum vallen niet onder deze regels, omdat deze publiciteit niet "bestendig" aanwezig blijft..

 

Je personeel belonen met een geschenk, levert nog andere optimalisaties mogelijkheden, we kunnen je hier extra informatie over geven.